

# AUSTRALIAN STARS of KARTING SERIES 2012

Rnd 1 - Southern Go Kart Club SA 24<sup>th</sup>/25<sup>th</sup>/26<sup>th</sup> February 2012 Rnd 2 - Newcastle Kart Club 20<sup>th</sup>/21<sup>st</sup>/22<sup>nd</sup> April 2012 Rnd 3 - Ipswich Kart Club 15<sup>th</sup>/16<sup>th</sup>/17<sup>th</sup> June 2012 Rnd 4 - North Shore Kart Club 27<sup>th</sup>/28<sup>th</sup>/29<sup>th</sup> July 2012 Rnd 5 - Go Kart Club of Victoria 21<sup>st</sup>/22<sup>nd</sup>/23<sup>rd</sup> September 2012

Proudly presented by the Australian Karting Association in conjunction with the State Bodies and host Clubs



Proudly Supported by





# AUSTRALIAN KARTING ASSOCIATION SUPPLEMENTARY REGULATIONS

### Addendum to Series Supplementary Regulations specific to Rnd 5

Permit Number: AKACIK05/2012

Australian Karting Association in conjunction with the VKA and the host club, Go Kart Club of Victoria

Date & Place of Meeting: 21<sup>st</sup>, 22<sup>nd</sup>, 23<sup>rd</sup> Sept 2012

Go Kart Club of Victoria

Track Direction: Anti-Clockwise

Track capacity: 40

Track length: 966 meters

**OFFICIALS OF THE MEETING:** 

CLERK OF COURSE: Mark Horsley

ASSISTANT CLERK OF COURSE: Graeme Monds, Bob Grinton

CHIEF STEWARD: Chris Robinson

STEWARDS: Phil Lane, Arthur Everington, Ian White, Les O'Connor

STEWARDS SECRETARIES:

RACE SECRETARY:

STARTER:

GRID MARSHALLS:

Lucas Burt

Lucas Burt

Susan McDougal

ASSISTANT MARSHALL: Margaret Ulhorn, Dennis Wall

ANNOUNCER: Scott Auld

CHIEF TIME/LAP KEEPER: Nicholas Rudzinski

LAP SCORERS: Anita Lowerson, Verlie Bryar, Stella Pringle

SCALE MARSHALL:

FUEL TESTER:

STATE TECHNICAL OFFICER:

CIK STEWARDS/TECHNICAL ADVISOR:

SERIES/CHIEF TECHNICAL OFFICER:

Les Allen

Les Allen

SERIES/CHIEF TECHNICAL OFFICER: Les Allen TECHNICAL OFFICERS: Les Allen,

CHIEF SCRUTINEER SCRUTINEERS: Gary Haythorpe, Dennis Hogan

TYRE DISTRIBUTORS: Les May

JUDGES OF FACT:

PIT SPOT CO-ORDINATORS:

FLAG MARSHALLS:

As per rule 4.17(a)

Lee Hanatschek

GKCV Lighting System

FIRST AID: Medical Edge IKC MEMBERS: Bob Gallagher

**RACE DISTANCES:** 

CIK Categories: Heats 16 laps, Finals 27 laps.

Yamaha/Leopard Challenge: Heats 11 laps, Pre-Final 17 laps, Final 21 laps.

**TIMETABLE:** 

Gates open Thursday 10.00am for pit set up only Gates Open Friday, Saturday & Sunday 6.30am,

Canteen opens 7.00am Friday thru to Sunday, Breakfast available each day

Security will be provided on Thursday, Friday and Saturday evenings.

#### **CLASSES TO COMPETE:**

Kart Formula 1: 163kg Kart Formula 3: 145kg Kart Z2: 180kg

Yamaha Challenge Clubman: 150kg

Yamaha Challenge Junior National: 120kg/140kg Leopard Challenge: 160kg/180kg First 40 entries accepted for the Challenge Classes only.

Yamaha Challenge Junior National and Leopard Challenge competitors will be awarded separate prizes for the 120/140kg and 160/180kg weight categories. Junior National competitors will run on the track at the same time and will start where they qualify for each race be it based on times, results or points. Leopard Challenge competitors will run on the track at the same time and will start where they qualify for each race be it based on times, results or points.

#### **ENTRY FEE:**

The Fee for Entry will be \$230.00 inc GST for the CIK categories

The Fee for Entry will be \$180.00 inc GST for the Leopard and Yamaha Challenge categories

The Fee for Entry will be \$150.00 inc GST for the Junior National Challenge categories

All Entry Fees include Friday Practice (note there is no practice allocation for Junior National on the Friday of the event).

#### **ENTRIES TO:**

Entry Coordinator: Lucas Burt

7 Chlorinda Rd

Tarneit, VIC 3029

## The Preferred entry method is via CMS

Enquiries: lucas.burt@bigpond.com

Cheques and money orders to be made out to Go Kart Club of Victoria

Direct Deposit is available. Go Kart Club of Victoria, Commonwealth Bank – BSB 063 181

Account No. 1012 8937, Reference – License Number & Initials

#### **Credit Cards are Not Accepted**

Please include Driver's Name Number & Class on your entry form

Entry Forms available on AKA website karting.net.au

No cash to be sent through mail.

Refusal or acceptance of entry as per Rule 1.15

Entries will only be eligible for refunds if entry is cancelled in writing before Close of Entries, or if classes are cancelled due to insufficient entries

#### **CLOSE OF ENTRIES:**

All entries must be received by 6pm on Friday 7<sup>th</sup> September 2012. Mail entries close postmarked up to and including 7<sup>th</sup> September 2012.

LATE ENTRIES CAN BE ACCEPTED in negotiation with the club. A late fee of \$50 may be imposed
Photographia Motorial
Photographic Material  During the conduct of the Australian Championships for CIK classes (Stars of Karting) all marketing and photographic rights are the sole property of the Australian Karting Association and by inference the International Karting Committee. These rights cannot be on-sold/negotiated without the express permission of the Australian Karting Association.
<b>Driver Conduct</b> All drivers need to be aware of the CIK/FIA Sporting Regulations/Chapter 2: General Prescriptions applicable to International Karting events and CIK-FIA Championships, Cups and Trophies. These are available for download from the CIK/FIA web site. The Officials of the day will brief the competitors in relation to specific sections that they wish to implement at this event.

	Start FRIDAY	Finish	Event	Frack Tim	e Category	
7:00 - 9:00	7:00	9:00 Selected drivers required for Media				
Confirmation		*Drivers will be advised via email or phone				
of entries	9:30	9:40	Practice 1	10 Mins	Leopard	
	9:42	9:52	Practice 1	10 Mins	Clubman	
	9:55	10:10	Practice 1	15 Mins	Pro Junior(KF3)	
	10:12	10:27	Practice 1	15 Mins	Pro Light(KF1)	
	10:30	10:45	Practice 1	15 Mins	Pro Gearbox(KZ2)	
	10:47	10:57	Practice 2	10 Mins	Leopard	
12:40 - 13:30	11:00	11:10	Practice 2	10 mins	Clubman	
Pro Junior (KF3)	11:12	11:27	Practice 2	15 Mins	Pro Junior(KF3)	
Tyre Collection	11:30	11:45	Practice 2	15 Mins	Pro Light(KF1)	
	11:47	12:02	Practice 2	15 Mins	Pro Gearbox(KZ2)	
	12:05	12:15	Practice 3	10 Mins	Leopard	
	12:17	12:27	Practice 3	10 Mins	Clubman	
13:50 - 14:40	12:30	12:45	Practice 3	15 Mins	Pro Junior(KF3)	
Pro Light (KF1)	12:47	13:02	Practice 3	15 Mins	Pro Light(KF1)	
Tyre Collection	13:05	13:20	Practice 3	15 Mins	Pro Gearbox(KZ2)	
	13:22	13:32	Practice 4	10 Mins	Leopard	
	13:35		Practice 4	10 Mins	Clubman	
	13:47	14:02	Practice 4	15 Mins	Pro Junior(KF3)	
15:00 - 16:00	14:05	14:20	Practice 4	15 Mins	Pro Light(KF1)	
Pro Gearbox (KZ2)	14:22	14:37	Practice 4	15 Mins	Pro Gearbox(KZ2)	
Tyre Collection	14:40		Practice 5	10 Mins	Leopard	
	14:52	15:02	Practice 5	10 Mins	Clubman	
	15:05	75 000000000000000000000000000000000000	Practice 5	15 Mins	Pro Junior(KF3)	
	15:22	15:37	Practice 5	15 Mins	Pro Light(KF1)	
	15:40		Practice 5	15 Mins	Pro Gearbox(KZ2)	
	16:15	16:45	5 Series Meeting *compulsory Pro Drivers			

**SATURDAY** 

Open	Close	Start	Finish	Event	Frack Time	Category
7:00 - 7:45		8:05	8:20	Driver's Brie	efing	All drivers
<b>Confirmation</b> *Two pick-ups, after non-					group and p	ro group
of entries						
		8:30	8:55	Warm-Up	4 Laps	All classes
		9:10	9:20	Warm-Up	8 Mins	Junior National
9:10	9:20	9:25		Qualifying	6 Mins	Leopard
9:25	9:35	9:40	9:50	Qualifying	6 Mins	Clubman
9:40	9:50	9:55	10:07	Qualifying	10 Mins	Pro Junior(KF3)
9:55	10:05	10:10	10:22	Qualifying	10 Mins	Pro Light(KF1)
10:10	10:20	10:25	10:37	Qualifying	10 Mins	Pro Gearbox(KZ2)
10:25	10:35	10:40	10:45	Shootout	2 laps	Pro Junior(KF3)
10:40	10:50	10:50	10:55	Shootout	2 laps	Pro Light(KF1)
10:50	11:00	11:00	11:05	Shootout	2 laps	Pro Gearbox(KZ2)
11:00	11:10	11:10	11:20	Qualifying	6 Mins	Junior National
11:10	11:20	11:25	11:35	Heat One	11 laps	Leopard
11:25	11:35	11:40	11:50	Heat One	11 laps	Clubman
11:40	11:50	11:55	12:10	Heat One	16 laps	Pro Junior(KF3)
11:55	12:10	12:15	12:30	Heat One	16 laps	Pro Light(KF1)
12:15	12:30	12:35	12:50	Heat One	16 laps	Pro Gearbox(KZ2)
12:40	12:50	12:55	13:05	Heat One	11 laps	Junior National
12:55	13:05	13:10		Heat Two	11 laps	Leopard
13:10	13:20	13:25	13:35	Heat Two	11 laps	Clubman
13:25	13:35	13:40		Heat Two	16 laps	Pro Junior(KF3)
13:40	13:55	14:00		Heat Two	16 laps	Pro Light(KF1)
14:00	14:15	14:20	14:35	Heat Two	16 laps	Pro Gearbox(KZ2)
14:20	14:35	14:40		Heat Two	11 laps	Junior National
14:40	14:50	14:55	15:05	Heat Three	11 laps	Leopard
14:55	15:05	15:10		Heat Three	<u> </u>	Clubman
15:10	15:20	15:25		Heat Three		Pro Junior(KF3)
15:25	<i>15:40</i>	15:45		Heat Three		Pro Light(KF1)
15:45	16:00	16:05		Heat Three		Pro Gearbox(KZ2)
16:05	16:20	16:25	16:35	Heat Three	11 laps	Junior National

16:30 - 16:50 Pro Light (KF1) Tyre Collection

17:00 - 17:20 Pro Gearbox (KZ2) Tyre Collection

		SUNDAY							
Open	Close	Start	Finish	Event	<b>Frack Tim</b>	Category			
		8:05	8:20	Driver's Bri	efing	All drivers			
		*Two pick	Two pick-ups, after non-pro group and pro group						
		8:30	8:55	Warm-Up	4 Laps	All classes			
					_				
8:50	9:05	9:10	9:25	Pre-Final	17 laps	Junior National			
9:10	9:25	9:30	9:45	Pre-Final	17 laps	Leopard			
9:30	9:45	9:50	10:05	Pre-Final	17 laps	Clubman			
9:50	10:05	10:10	10:35	Final 1	27 laps	Pro Junior(KF3)			
10:10	10:35	10:40	11:05	Final 1	27 laps	Pro Light(KF1)			
10:40	11:05	11:10	11:35	Final 1	27 laps	Pro Gearbox(KZ2)			
11:35	11:55	12:00	12:20	Final	21 laps	Junior National			
12:00	12:20	12:25	12:45	Final	21 laps	Leopard			
12:25	12:45	12:50	13:10	Final	21 laps	Clubman			
		13:15		Presentation					
12:50	13:25	13:30		Top Five Introduction		Pro Junior(KF3)			
		13:40	14:05	Final 2	27 laps				
13:40	14:05	14:10		Top Five Introduction		Pro Light(KF1)			
		14:20	14:45	Final 2	27 laps				
14:20	14:45	14:50		Top Five Introduction		Pro Gearbox(KZ2)			
		15:00	15:25	Final 2	27 laps				
		15:30		Presentation					